RUIG-het belang van vies worden.

Onlangs liep ik met mijn gezin in de  Kennemerduinen, daar stond ik naast een moeder die haar kinderen continu bleef roepen dat ze niet in de modder moesten stampen anders zit straks de auto onder. En ik denk dat ik wel 80 keer pas op, voorzichtig , niet hoger in de boom. Kom er maar uit, straks doe je jezelf pijn heb gehoord.

 

Deze moeder doet dat zeker niet express of heel bewust, zij wil gewoon haar kinderen  (en auto;-))beschermen. Mooi streven. Maar wat als je weet wat dit met je kinderen doet  en dat het ze niet echt helpt om zelfstandig te worden en vertrouwen in zichzelf op te bouwen vroeg ik mezelf af.

En helaas is het waar , dat dit niet de enige ouder is!

 

Kinderen leren zo weinig meer om hun eigen spel te bedenken, je eigen fantasie, uitproberen, risicovol spelen. Zal ik het durven? zal ik het doen? jezelf uitdagen en erachter komen dat je het kan. Daar kan geen Faalangst training tegenop! Maar wat als wij als ouders continue onze kinderen die leerstappen niet gunnen?

Wat leer je dan?  Ik kan niet luisteren naar en vertrouwen op mijn eigen gevoel, mijn ouders weten wat ik wel of niet kan. Ik kan niet zelf denken want ik ben een kind, of  zoiets?

 

Maar nog iets; wist je dat kinderen heel veel zintuigelijke ervaringen opdoen door lekker vies te worden, met hun blote voeten, handen in de rotzooi zitten.

En laten die zintuigelijke ervaringen nu net zo belangrijk zijn om te ontwikkelen en nodig voor de motorische skills om te leren schrijven, concentreren etc. Precies dat wat je nodig hebt op school en in je leven. Vandaar dat Studio Spruit zeer betrokken is bij het maken en het ontwikkelen van de trainingen /Visie van RUIG.

RUIG heeft net als Studio Spruit een andere kijk op leren.

 

Lekker buitenspelen, daar leren ze van!

 

p.s en natuurlijk blijf je als ouder altijd voorzichtig met je kinderen, maar iets meer ruimte en binnen de veilige kaders kan er nog een heleboel wel.