mijn verhaal

Als 11 jarig meisje werd ik van de een op de andere dag slechthorend. Mijn moeder nam mij mee naar een cursus spraakafzien. Daar dacht ik: “wat deze vrouw doet wil ik ook worden”; logopediste. Echter werd mij verteld dat dit door mijn gehoorverlies niet mogelijk was.

Als je echt iets wilt ga ervoor
Ik startte met mijn studie orthopedagogiek en ontmoette ondertussen een slechthorende logopediste. Zij zei: “Als ik het kan, kan jij het ook!” Vier jaar later was ik afgestudeerd als logopediste. Conclusie: Als je echt iets wilt ga ervoor.

Zoveel wel mogelijk
Tijdens mijn werk in de kinderrevalidatie (speciaal onderwijs), heb ik geleerd dat er ondanks alle beperkingen er nog veel wel mogelijk is. Wat kan dit kind goed in plaats van wat kan het kind allemaal niet! In deze periode kwam ik ook in aanraking met de sensorische informatieverwerking (prikkel-verwerking) dat had meteen mijn interesse, ook door mijn eigen zintuigen en overprikkeling van gehoor.

Overprikkeld
En er was meer… zo ontdekte ik dat ik ook overprikkeld kon raken door emoties of door mijn eigen gedachten. Ik kwam erachter dat ik mensen goed aanvoel, meer tijd nodig heb om emoties te verwerken, dieper nadenk en vele vragen stel. Altijd het waarom willen weten, perfectionistisch, vol hoofd. Zoveel ideeën tegelijk, bang om te falen… en ik leer door het te ervaren en voor mij te zien. Als kind kwam ik op school pas goed tot mijn recht als ik mij veilig voelde in mijn omgeving.

Welke hindernissen
Door mijn eigen ervaringen, opleidingen en de vele kinderen die ik al heb mogen helpen weet ik welke hindernissen deze kinderen in het dagelijks leven en op school tegen kunnen komen. En gelukkig heb ik inmiddels heel wat tools om dit te ondersteunen.

En ook ik ben nooit uitgeleerd.

“it shouldn’t matter how slowly a child learns,
as long as we are encouraging them not to stop.”

-Robert John Meshan –